Salutare tuturor,
Revenim cu un articol de mare interes in zilele noastre. Cum sa avem energie zilnica, un metabolism bun si o stare de sanatate optima? Este important ca energia corpului sa fie data de corp prin nutritie corecta si nu de adjuvanti precum energizante, cafele etc.
Alimentatie pentru vitalitate: dovezile continua sa apara.
Dovezile stiintifice care intaresc importanta nutrientilor principali din mancarea integrala pentru a impinge la maximum sanatatea, vitalitatea si longevitatea continua sa apara. Nutrientii continuti in fructe, legume, cereale si peste au o atat de mare legatura cu mentinerea sanatatii si a starii generale de bine, incat autoritatile din lumea intreaga ne indeamna sa marim consumul acestora ca instrument principal in batalia impotriva bolilor cronice.
Va prezentam in cele ce urmeaza trei studii recente ale unor importante centre de cercetare, publicate in reviste stiintifice de marca, care transmit urmatorul mesaj:
• Prea multa mancare nesanatoasa face loc unei boli…
Un studiu publicat in numarul din data de 15 august 2007 al Jurnalului Asociatiei Medicale Americane (JAMA) atrage atentia asupra riscurilor majore de sanatate asociate cu dieta noastra din vest, care este deficienta in nutrienti din mancarea integrala precum fructe, legume, cereale si peste, insa excesiva in grasimi procesate, carbohidrati si calorii. In timp ce studiaza revenirea cancerului colorectal, cercetatorii de la Institutul de Cancer Dana-Faber din Boston au demonstrat ca 80% din cazurile de cancer colorectal au fost puse, in mod direct sau indirect, pe seama obiceiurilor industrializate din vest de consumare a hranii si pot fi prevenite prin modificarea regimului alimentar.
Recomandarile acestora pentru reducerea acestui risc: un regim alimentar bogat in fructe, legume, pasari si peste.(1)
• Abundenta de mancaruri corecte pe drumul catre o sanatate pe termen lung!
Publicat in numarul Jurnalului American al Alimentatiei Clinice din iulie 2007, cercetatorii din cadrul Universitatii Monash si Consiliul pentru Cancer din Victoria, Universitatea Melbourne, Universitatea Cambridge si Spitalul St. Vincent’s din Melbourne reporteaza faptul ca “Se crede ca aceasta combinatie [regim alimentar care contine fructe, legume si omega-3] are proprietati anti-oxidante, anti-inflamatorii si anti-tromboza care reduc riscul bolilor cardiovasculare cu 30%.” S-a dovedit faptul ca acesti nutrienti au micsorat rata aparitiei obezitatii si a diverselor
forme de cancer.(2) Un studiu efectuat in cadrul Scolii de Sanatate Publica din Harvard in 2007 a evidentiat beneficiile pentru sanatate asociate acestor mancaruri, sugerand ca un consum mai mare de micronutrienti anti-oxidanti si anti-inflamatorii este asociat unor cazuri mai scazute de tuse, infectii respiratorii si simptome mai putin severe de astm.(3)
• Se pierd multe in cadrul procesului de crestere si procesare industrializate!
Conform studiului Universitatii Wageningen din Olanda, publicat in numarul din noiembrie 2005 al Jurnalului Chimiei Mancarii, aproape fiecare etapa a procesarii “de la ferma la furculita” a redus nivelul de fitonutrienti sanatosi din fructe si legume.(4) Informatiile prezentate de catre cercetatorii din cadrul Departamentului de Stiinte ale Solului din cadrul Universitatii Wisconsin – Madison confirma faptul ca in timp ce s-au inregistrat progrese remarcabile in recoltarea culturii in ultimii 50 de ani, continutul de nutrienti a inregistrat un declin.5 O recenzie
similara a informatiilor publicate de Laboratorul de Date Nutriente ARS al USDA (Diagrama 1) arata “un declin important in mineralele din mancare de la ultimul studiu detaliat [in urma cu aproximativ 20 de ani]”
Dietele industrializate moderne au o legaturadirecta cu boala.
Dieta care a dominat lumea industriala in ultimile cateva decade are o legatura directa cu epidemia bolilor cronice6
. Mancarea consumata in prezent de catre omul obisnuit nu abunda numai in energie si este deficienta in nutrienti, ci duce lipsa de diversitatea alimentara atat de importanta pentru o biochimie sanatoasa a omului. Excesul de grasimi procesate, carbohidrati si produse chimice straine lantului de mancare uman, regimul alimentar modern ne supraalimenteaza, subnutriti si expusi fara niciun motiv problemelor de sanatate care diminueaza vitalitatea.
Suplimetarea cu mancare integrala: o strategie care functioneaza. Modificarea regimului nostru alimentar nu este o tranzitie usoara sau convenienta pentru cineva care traieste in ritmul rapid al lumii moderne industrializate. Insa stim ca suplimentarea nutritionala care este formata in mod adecvat si deriva din surse de mancare integrala gasite in lantul uman de mancare poate umple lipsurile lasate de regimul alimentar modern industrializat. Aceasta ne
sprijina corpul sa produca energie, vitalitate si o viata lunga.
Organizatia Mondiala de Sanatate (OMS) evidentiaza in raportul lor in anul 2005 intitulat “Boala cronica: o investitie vitala” starea infricosatoare a sanatatii globale si da alarma – pierdem aceasta batalie in mod rapid. Va
prezentam in cele ce urmeaza ceea ce ne-au spus:(7)
• Boala cronica (boala de inima, cancerul, atacul, boala cronica respiratorie si
diabetul) ucide de doua ori mai multi oameni decat toate bolile infectioase,
inclusiv HIV/SIDA, tuberculoza, malaria, gripa si pneumonia, combinate.
• Consumul nesanatos de mancare este identificat ca fiind cauza nr. 1, urmat de
inactivitatea fizica si consumul de tutun.
Primul pas in prevenirea bolii cronice este modificarea regimului alimentar. Va prezentam in cele ce urmeaza recomandarile OMS si ale altor autoritati globale de sanatate:
Boala de inima: Boala cardiologica este cauza de deces nr. 1, reprezentand aproximativ o treime din toate decesele din lumea intreaga. Strategia de prevenire a OMS: sporirea cantitatii de peste, fructe, legume, nuci si cereale; mentinerea unei greutati sanatoase. La fel, elementele importante pentru sanatatea inimii prezentate de catre Asociatia Cardiologica Americana(8):
mananca mai multe fructe, cereale si peste bogatin Acizi Grasi Omega-3.Cancerul: 20 de milioane de oameni au suferit de cancer in2005.OMS estimeaza o crestere de 50% a bolnavilor decancer in numai 15 ani. Acestia au descoperit ca factori datorati regimului alimentar stau la baza a 30% din cazurile de cancer. Pentru a reduce riscul de cancer,OMS impreuna cu Centrele din SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) si Institutul National de Cancer al SUA (NCI) recomanda:
mananca fructe, legume si cereale mai multe. Si bineinteles, daca fumezi, lasa-te (9)
. NCI atrage atentia in mod special asupra familiei fito-nutriente de carotenoizi, evidentiind rolul
acestora in prevenirea cancerului(10).
Diabetul: Diabetul devine in mod rapid o epidemie globala… 171.000.000 de oameni au suferit din aceasta cauza in 2005. Si se preconizeaza o crestere la 366.000.000 pana in 2030.. o crestere cu 114%! De fapt, multi cercetatori medicali cred ca pentru fiecare persoana diagnosticata cu diabet, exista in prezent doua alte persoane aflate intr-o stare de „pre-diabet”, rezultand ca exista un numar de 1.000.000.000 de persoane care sufera de diabet in intreaga lume.
Strategia nutritionista pentru prevenire, conform Asociatiei Americane de Diabet (ADA)11 si Institutele Nationale de
Sanatate ale SUA (NIH)12: redu consumul de grasimi si mancaruri procesate; mananca mai multe fructe, legume,
cereale si peste bogat in omega-3 si fii mai activ fizic.
SOLUTII DE REGIMURI ALIMENTARE
Cereale
Fructe si legume
Peste
Vitamine si minerale
Este indicat sa ne completam alimentatia zilnica cu nutrienti de inalta calitate din PRO VITALITY +
O alta substanta extrem de importanta este Coenzima Q10:
Coenzima Q10 (Ubichinona, CoQ10) este o substanta prezenta in toate celulele organismului si este indispensabila desfasurarii normale a proceselor biologice si biochimice, datorita rolului major detinut in transportul energiei necesare celulelor.
Multi oameni au folosit si reteta de mic dejun pentru a avea o sanatate excelenta, o digestie foarte buna si o vitalitate la cele mai inalte cote :
https://www.alegsanatate.ro/despre-produse-si-lifestyle/un-mic-dejun-perfect/
Bibliografia
1 The Journal of the American Medical Association; August 2007, Vol. 298, Number 7, pp 754 to 764
2 American Journal of Clinical Nutrition; July 2007, Vol. 86, Number 1, pp 221-229
3 Burns, J. Low Dietary Nutrient Intakes and Respiratory Health in Adolescents.
Chest. July 2007; 132:238-245
4 Journal of Food Chemistry; November 2005
5 Annual meeting of the Soil Science Society of America, November 2000.
http://www.soils.wisc.edu/~barak 6 Popkin, B.; global nutrition dynamics: the world is shifting rapidly toward a
diet linked with noncommunicable diseases. American Journal of Clinical Nutrition; Vol. 84, pp 289-298, 2006 7 Preventing chronic disease: a vital investment. World Health Organization,2005: www.who.int/chp/chronic_disease_report/en/index.html 8 www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=851 9 www.cdc.gov/nccdphp/ 10 www.cancer.gov/cancertopics/prevention-genetics-causes/prevention 11 http://www.diabetes.org/nutrition-and-recipes/nutrition/overview.jsp 12 http://ndep.nih.gov/
13 Gorter, E.; Grendel, F. On bimolecular layers of lipoids on the chromocytes of the blood., Journal of Experimental Medicine 41: 439-443, 1925
14 Hodgkin, A.L.; Keynes, R.D., Active transport of cations in giant axons. – Journal of Physiology, 128:26-60, 1955
15 Chapman, D. Lipid dynamics in cell membranes. Cell membranes: Biochemistry, Cell Biology and Pathology, pp 13-22, 1975
16 Kubena, K.S.; Fat and mineral metabolism as affected by source of fat and exercise in rats. Texas A&M University, 1987 (unpublished) 17 Whole grain intake may reduce the risk of ischemic heart disease in death in post-menopausal women: The Iowa Women’s Health Study, Am J Clin Nutr, 1998 68:248-257
18 Whole-grain consumption and risk of coronary heart disease: results from the Nurse’s Health Study, Am J Clin Nutr, 1999 70:412-419
19 Whole grain consumption and risk of ischemic stroke in women: A prospective study. JAMA 2000; 284:1534-1540
20 Consumption of a functional oil rich in phytosterols and medium chain triglycerides oil improves plasma lipid profile in men; Human Nutrition & Metabolism, May 2005: publ on-line
21 Phytosterols as anticancer dietary components: Evidence and Mechanism of Action; Human Nutrition & Metabolism, May 2005: publ on-line 22 Minhajuddin, M., University of Rochester: Food and Chemical Toxicology;
May 2005
23 Rice bran oil and cholesterol, Am J Clin Nutr; March 2005
24 Whole grain intake and cardiovascular disease: A meta-analysis; Mellen, P.b.,
et al; Nutrition, Metabnolism & Cardiovascular Diseases; published on-line 10.1016
25 www.cdc.gov/nchs/data/nhanes 26 Ziegler, R. G., et al; Carotenoid intake, vegetables, and the risk of lung cancer
among white men in New Jersey; 1986, American Journal of Epidemiology, 123:1080-1093
27 Ziegler, R. G., A review of epidemiologic evidence that carotenoids reduce the risk of cancer. 1989. Journal of Nutrition. 119:116-122
28 Ziegler, R. G., Vegetables, Fruits, and carotenoids and the risk of cancer. 1991. Am. Jour. Clin. Nutr. 53:251S-259S
29 Verlangieri, A. J. et al; Fruit and vegetable consumption and cardiovascular disease mortality. 1985. Medical Hypothesis. 16:7-15
30 Rimm, E. B., et al: Dietary intake and risk of coronary heart disease in men. 1993, New England Journal of Medicine. 328:1450-1456
31 Knekt, P., et al; Serum antioxidant vitamins and risk of cataract. 1992. British Medical Journal. 305:1392-1394
32 Carotenoids in Human Health, 1993. Annals of the New York Academy of Sciences. 691:61-67
33 Carughi, A. & Hooper, FG. Plasma carotenoid concentrations beore and after supplementationwith a carotenoid mixture. 1993. Annals of the New York Academy of Sciences. 691:244-245
34 Carughi, A., Hooper, FG.; Plasma carotenoids before and after supplementation with a carotenoid mixture; American Journal of Clinical Nutrition 1994; Volume 59, pages 896-9
35 Z Dixon, B Burri, J Erdman, et al ; Effects of a carotene-deficient diet on measures of oxidative susceptibility and superoxide dismutase activity in adult women;; Free Radical Biology & Medicine, Volume 17, Number 6, pages 537-44
36 Y Lin, B Burri, et al; Effects of low dietary carotene intake on oxidative susceptibility in women; FASEB Journal, Volume 10, Number 3, page A478, April 1996
37 Z Dixon, B Burri, et al; Effect of low carotene diet on malondialdehyde (MDA) concentration; FASEB Journal, Volume 10, Number 3, page A240, April 1996
38 T Kramer, B Burri, et al; Carotenoid-flavonoid modulated immune response in women; FASEB Journal, Volume 9, Number 3, page A170, April 1995
39 T Kramer, B Burri, et al; Modulated mitogenic proliferative responsiveness of lymphocytes in whole-blood culture after a low-carotene diet and mixedcarotenoid supplementation in women; American Journal of Clinical Nutrition
1997, Volume 65, pages 871-5 40 Carughi, A., Omaye, S., Furst, A.; Plasma carotenoid response to
supplementation of a mix of fruits and vegetables; Proceedings of Experimental Biology, March 31 – April 4, 2001
41 http://www.cdc.gov/nccdphp/dnpa/5ADay/
42 http://www.cancer.gov/cancertopics/prevention-genetics-causes/prevention
43 Stroke. 2004; 35:1584-1588
44 2008, Journal of Nutrition: February, 138:344-350.
45 2006. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease.Published on-line:
doi: 10.1016/numecd.2006.02.006
46 Urological Oncology (vol. 23, pp. 383-385)
47 Ophthalmology (BMC Ophthalmology 2006, 6:23)
48 The Journal of Gerontology: Medical Science; 2007; 3:308-316
49 American Journal of Clinical Nutrition; 2005: vol. 82, no. 2:451-455
50 Nettleton, J. A., 1995. Omega-3 Fatty Acids & Health, Chapter 3; Omega-3
Fatty Acids and Heart Disease; 77-137
51 Rabinovich, I. M. 1936, Clinical and other observation on Canadian Eskimos
in the Eastern Arctic. Canadian Medical Association Journal. 34: 487-501
52 Urguhart, J. A.,1935. The most northerly practice in Canada. Canadian Medical
Association Jouornal. 33:193-196
53 Kromann, N. and Green, A. 1980. Epidemiological studies in the Upernavrik
district, Greenland. Acta Medica Scandanavia. 208:401-406.
54 Carughi, A. Effect of Omega-3 Fatty Acid Supplementation on Omega-3 Index
and Red Blood Cell (RBC) Membrane Fatty Acid Composition. Annual
meeting of Experimental Biology, April 2008
55 Carughi, A. Effect of Omega-3 fatty acids supplementation on markers of
cardiovascular health and inflammation. Annual meeting of the American
College of Nutrition; October 2008
56 Effect of GNLD Salmon Oil Plus on Markers of Cardiovascular Health and
Inflammation. News You Can Use, Volume 21, 2008
57 Leaf, A. Prevention of Fatal Arrhythmias in High-Risk Subjects by Fish Oil
n-3 Fatty Acid Intake. Circulation;112(18):2762-2768, November 1, 2005
58 American Journal of Clinical Nutrition; Vol. 84, pp 5-17, July 2006
59 The Lancet; Vol.369, pp 1090 – 1098, March 2007
60 American Journal of Clinical Nutrition; Vol. 85, pp 1385-1391, May 2007
61 Journal of Clinical Investigation; October 2005
62 American Journal of Clinical Nutrition; “The Zutphen Elderly Study”, Vol. 85,
pp 1142-1147, April 2007
63 American Journal of Clinical Nutrition; Vol. 85; pp 1103-1111, April 2007
64 Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry Vol. 32,
Issue 6, pp 1538-1544, August 2008
65 American Journal of Clinical Nutrition; August 2008
66 The Journal of Pediatrics, Vol. 152, pp. 356-364, March 2008
67 Surgical Neurology; Vol. 65, pp. 326-331, April 2006
68 American Journal of Clinical Nutrition; March 2007